Schoolreizen en uitwisselingen

Schoolreizen en uitwisselingen,  dat zijn de krenten in de pap van het schoolse leven. Lekker even weg. Ontspannen in de bus met elkaar op weg naar niet te voorspellen belevenissen. En de thuisblijvers? Hun rest slechts een virtuele reis. Naar welk land wil je gaan? Zit je liever in een stad of in de vrije natuur? Hoe ga je er heen? Met de trein,  het vliegtuig,  de bus? Wil je in een hotel,  huur je een huisje of wil je kamperen? Of logeren bij een familie? Wat wil je zien? Historische gebouwen? Een culturele manifestatie? Kun je zo ook contacten leggen? Alles is mogelijk.

J.A.M.Daniëls
Archiefdocument Levende Talen Magazine Levende Talen, Themanummer Internationaliseren, mei 1999


Zo begon ergens in Nederland zo maar een docent Frans een les in een klas thuisblijvers. Natuurlijk wilden ze zo ver mogelijk weg en vooral zo lang mogelijk. Geen probleem,  vorm maar een reisgezelschap,  want alleen reizen is nooit leuk. Er is één beperking,  dit is de Franse les,  dus we gaan naar Frankrijk,  of naar een land waar Frans wordt gesproken. Je krijgt van mij enkele URL’s (adressen) waar je kunt zoeken en ik heb een voorbeeldreis voor jullie uitgestippeld. OK?

De reis

We beginnen onze virtuele reis op www.startpagina.nl. Uit de enorme hoeveelheid links kies je dan Reizen/Locatie. Daar kun je kiezen uit: elk plaatsje ter wereld,  informatie over steden (wereld) en informatie over landen (wereld). Ik klikte op Informatie over landen. Omdat ik in Europa wilde blijven,  klikte ik op Europe. Je krijgt dan alle Europese landen te zien. Wie naar Frankrijk reist,  klikt op France. Op het scherm komen alle opgenomen streken. Het is de bedoeling dat jullie een keus maken uit de  genoemde landstreken.  Dit zijn ze: 

Eén klik op één van die gebieden en je gaat op reis! Mocht je geen contact kunnen leggen met je gekozen site,  neem dan een andere route.

Avignon

Avignon -

Wil je bijvoorbeeld naar Avignon, dan klik je bij steden op die stad. Een andere mogelijkheid om bij een stad naar keus te komen is gewoon proberen, bijvoorbeeld in het geval van deze stad:  https://avignon-tourisme.com/en/ . Dat heb ik gedaan en daar stuit ik dan meteen op een foto van het befaamde Palais des Papes, dat ook een eigen website heeft: http://www.palais-des-papes.com. waar je de hele geschiedenis kunt bestuderen,  geïllustreerd met allerlei foto’s. Klik je op de knop Culture, dan krijg je alle gegevens over de stad en de streek, de geschiedenis daarvan, wat er allemaal te zien is enz.

Reizen

Uiteraard hebben reisbureaus,  luchtvaartmaatschappijen,  spoorwegen en busmaatschappijen belang bij onze reisdrift. Ze zijn dus altijd met linkmogelijkheden op toeristische locaties aanwezig. Route,  Train,  Avion en Bateau. Is die reismogelijkheid er niet, dan kun je via www.startpagina.nl en het onderdeel Reizen/Vervoer  terecht bij de NS reisplanner,  openbaar vervoer planner,  goedkoopste vliegreizen,  autoroute enz. Vergeet ook niet even een reisverzekering af te sluiten bij het onderdeel  Reizen/ Locatie.

Aanwijzingen

Dat was mijn uitstapje,  nu dat van jullie: vorm een klein reisgezelschap,  zoek een reisbestemming,  logies,  reismogelijkheden en verzamel gegevens over de bezochte streek en stad. Verdeel de taken. Voor diegenen die nog weinig of geen surfervaring hebben,  volgen nog enkele aanwijzingen.
Door met de rechter muisknop te klikken op illustraties,  krijg je een rolmenu met daarin de woorden: figuur opslaan als. Als je daarop klikt,  zie je in het vervolgschema soms de naam van de illustratie. Bij weer andere plaatjes staat er naamloos en moet je zelf een naam opgeven. De illustratie heeft meestal het formaat JPG of JPEG. In dat geval kun je later deze plaatjes alleen openen in een speciaal plaatjesprogramma zoals Photostacker Plus of Graphic Work Shop. Dit formaat is al enigszins gecomprimeerd,  zodat je er meer van op een diskette van 1.44 MB kunt zetten. De tweede mogelijkheid in het rolmenu is: opslaan in Bitmap (BMP). Dat formaat kan wel gelezen worden door het bij Windows 95 meegeleverde MS Paint  of het oudere Paintbrush.
Voor het opslaan van de tekst,  klik je eerst op Selecteren,  dan verkleurt de geselecteerde tekst. Daarna klik je op Opslaan als in het Bestandsmenu. Tekst wordt automatisch opgeslagen in HTML en naar je browser weggeschreven. Wil je dat niet dan neem je de tweede aangegeven mogelijkheid in het rolmenu en dat is opslaan als Tekstbestand. Dan kun je de geselecteerde tekst opslaan in je gebruikte tekstverwerker. Jullie krijgen dit hele verhaal de volgende les uitgeprint van me in handen,  zodat je niet hoeft vast te lopen. Jullie weten wel dat het on line zijn geld kost aan telefoontikken. Daarom is het verstandig om als je op een site bent de verbinding te verbreken,  je leest dan off line en slaat die informatie op die je wilt bewaren en printen. Om door te gaan breng je weer de verbinding tot stand. Zijn er nog vragen?

Waar en wanneer?

Waar jullie het moeten doen is moeilijker te beantwoorden dan wanneer. Over 4 weken klaar en inleveren op diskette,  dan zal ik de werkstukken aan de hele klas presenteren en van commentaar voorzien. De mooiste zullen we op de website Frans zetten van Levende Talen als een soort reisadvies aan de leden.
In 20% van de huishoudens is een internetaansluiting. Wie van jullie er één heeft,  kan met zijn groepje thuis aan het werk. Op school ligt de zaak wat ingewikkelder. Het kan eventueel wel,  maar we hebben nog te weinig computers en maar één internetaansluiting,  die meestal in gebruik is bij de leraren. Bovendien hebben we maar één projector zoals deze waarmee de hele klas de computerbeelden op een groot scherm kan zien en het computerlokaal is steeds bezet voor de lessen informatica. Maar er is een lichtpuntje. De minister heeft geld ter beschikking gesteld aan de scholen. Wij krijgen daar natuurlijk ook wat van. Zo worden we spoedig aangesloten op Kennisnet waar vandaan jullie de hele francofone wereld kunnen bezoeken. De scholen mogen ook nog zelf bepalen waaraan ze de hen toekomende gelden besteden. Nou,  jullie weten nu wel waaraan: computers en projectoren zoals deze,  zodat jullie niet meer met zijn tienen achter één computer hoeven te zitten.
Succes en als je op je virtuele reis in de problemen komt,  je weet me te vinden.